پوکی استخوان

پوکی استخوان

پوکی استخوان یک وضعیت پزشکی است که با کاهش چگالی استخوان و افزایش شکنندگی آن همراه است. استخوان‌ها در افراد سالم به عنوان ساختارهای استوار و مقاوم شناخته می‌شوند که حمایت از جسم انسان و انجام وظایف حرکتی و حمایتی دارند. اما در افراد مبتلا به پوکی استخوان، این استحکام و مقاومت به دلیل کاهش چگالی استخوان اتفاق می‌افتد.

علت اصلی این بیماری اغلب مرتبط با کمبود کلسیم و ویتامین D است. این وضعیت بیماری معمولاً در افراد مسن‌تر و پس از سنین میانسالی بیشتر دیده می‌شود.

خدمات ما | بهترین ارتوپد درقم

تعریف پوکی استخوان

پوکی استخوان یا Osteoporosis، یکی از انواع بیماری‌های ارتوپدی است که باعث ضعف و شکنندگی استخوان‌ها می‌شود. فشارهایی که در حالت عادی به استخوان آسیب نمی‌رسانند، در مورد این بیماری می‌توانند به شدت آسیب‌رسان باشند. زمین‌خوردن و حتی فشارهای کم‌تر مثل خم شدن بیش از حد استخوان یا حتی سرفه می‌تواند منجر به شکستگی شود.

شکستگی‌های ناشی از این بیماری می‌تواند به صورت ترک‌خوردگی (مانند شکستگی مفصل ران) یا به صورت فروپاشی به دلیل فشار (مانند شکستگی فشاری در مهره‌های ستون فقرات) رخ دهد. هرچند که شکستگی مرتبط با این بیماری ممکن است در هر استخوانی رخ دهد، اما استخوان‌های ستون فقرات، مفصل لگن، دنده‌ها و مچ دست به‌عنوان مناطق مستعد برای شکستگی‌ها محسوب می‌شوند. برخی از این شکستگی‌ها ممکن است منجر به عواقب جدی شوند.

پوکی استخوان چگونه اتفاق می‌افتد؟

استخوان، بافت زنده‌ای است که به طور مداوم تجزیه و جایگزین می‌شود، بدین ترتیب بدن تراکم استخوان و یکپارچگی بلورها و ساختار آن‌ها را حفظ می‌کند. پوکی استخوان در اثر عدم تعادل بین تشکیل استخوان جدید و تجزیه‌ی استخوان قدیمی رخ می‌دهد که باعث می‌شود استخوان مشابه اسفنج، حفره‌دار و پوک شود.

تراکم استخوانی در سن ۲۵ سالگی به حداقل مقدار خود می‌رسد و تا حدود ۳۵ سالگی در اوج باقی می‌ماند. پس از آن، با بالا رفتن سن، استخوان سالیانه ۰/۳ تا ۰/۵ درصد از تراکم خود را از دست می‌دهد. سرعت از‌ دست‌دادن تراکم استخوانی در زنان پس از یائسگی افزایش می‌یابد.

پوکی استخوان

درمان پوکی استخوان

هدف از درمان پوکی استخوان در قم؛ پیشگیری از شکستگی‌های استخوان، کاهش سرعت از‌دست‌دادن تراکم استخوانی و افزایش تراکم و قدرت استخوان است. اگر چه هیچ کدام از درمان‌های این بیماری کامل نیستند، اما تشخیص سریع و درمان به موقع پوکی استخوان خطر شکستگی‌های بعدی را کمتر می‌کند. اگر خطر این بیماری بالا نباشد، درمان دارویی لازم نیست و تمرکز بر کنترل عوامل خطر و جلوگیری از افتادن است.

بعضی ‌از بهترین درمان‌ها برای پوکی استخوان شامل موارد زیر هستند:

  • مصرف قرص ویتامین B12
  • آمپول پوکی استخوان
  • قرص پوکی استخوان
  • درمان پوکی استخوان با لووتیروکسین
  • بهبود پوکی استخوان با کورتیکوستروئیدها

آیا پوکی استخوان درد دارد؟

ایا پوکی استخوان درد دارد؟ بله؛ در افراد مبتلا به پوکی استخوان، دلیل بروز درد به این دلیل است که هنگامی که ستون فقرات از محل شکستگی‌ها فرو می‌ریزد، به شکل منحنی در آمده و این امر باعث می‌شود تا شکم به سمت جلو بیاید و در نتیجه، دنده‌ها که اغلب به روی لگن منتهی می‌شوند را تحت تأثیر قرار دهد. ساییده شدن یک استخوان بر روی استخوان دیگر باعث ایجاد درد می‌شود. گرفتگی عضلانی نیز باعث ایجاد درد در افراد مبتلا به این بیماری می‌شود. در این شرایط، هنگامی که عضله جهت حفاظت از مفاصل و استخوان‌ها در حالت انقباض قرار می‌گیرد، اعصاب فشرده شده و این امر باعث ایجاد درد می‌شود. در بعضی افراد، شکستگی‌های میکروسکوپی که در برخی استخوان‌های نازک شده به وجود می‌آید، بسیار دردناک هستند. بیماران این احساس را مثل دندان دردی می‌دانند که در اعماق استخوان وجود دارد.

علائم پوکی استخوان چیست؟

از ‌دست‌دادن استخوان که منجر به بیماری پوکی استخوان یا استئوپروز می‌شود، به کندی پیشرفت می‌کند. این بیماری ممکن است سال‌ها از تشخیص دور بماند، زیرا تا زمانی که فرد در اثر حادثه‌ی جزئی مانند زمین‌خوردن یا حتی سرفه یا عطسه دچار شکستگی نشود، هیچ نشانه‌ای ایجاد نمی‌کند.

مهم‌ترین نشانه‌های پوک‌شدن استخوان شامل موارد زیر می‌شود:

  • محل درد بستگی به محل شکستگی دارد.
  • به طور معمول در مراحل اولیه‌ی این بیماری هیچ نشانه‌ای وجود ندارد. اما هنگامی که استخوان‌ها ضعیف شوند، علائم نیز آشکار می‌شوند.
  • شکستگی ستون فقرات یا فشردگی مهره‌ها می‌تواند باعث دردکمر و گردن درد زیادی شود که از پشت به طرفین بدن منتشر می‌شود.

در طول سال‌ها، شکستگی‌های مکرر ستون فقرات می‌تواند منجر به:

  • کمردرد مزمن
  • کوتاهی قد
  • تغییر در وضعیت
  • خم‌شدن
  • انحراف ستون فقرات به دلیل فروپاشی مهره‌ها (کیفوز) شود و بسیار راحت‌تر از حد انتظار، استخوان‌ها می‌شکنند.

کلام آخر ...​

اگر شما ۶۵ سال یا بالاتر هستید یا با دردهای استخوانی مواجه هستید، توصیه می‌شود که جهت ارزیابی و بررسی پوکی استخوان به دکتر ارتوپد مراجعه نمایید. در صورت تشخیص این بیماری، اقدامات لازم را برای درمان انجام و از پیشرفت آن جلوگیری کنید. ما در اینجا به تعریف این بیماری درمان، علائم و چگونه اتفاق افتادن آن پرداختیم تا شما بتوانیم از آن استفاده کند و بهبودی خود را هرچه سریع‌تر به دست بیاورید.

درباره آناتومی بدن بخوانید…

اشتراک گذاری در :

نویسنده این مطلب :

نظرات بلاگ

4 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

زانو درد
زانو

زانو درد

زانو درد یکی از مسائل شایع در جوامع است و ممکن است از موارد مختلفی مثل آسیب‌ های ورزشی، التهابات، کم‌فعالیتی عضلات، یا شرایط بیماری‌

ادامه مطلب »